---
Rodzlag MC - Hallstavik Rodzlag MC
---

Här finns vi - karta
Klubbaktiviteter
Styrelsen
Medlemsinformation
Bildarkiv
Namnet
Kontakt
Gästbok
Länkar
WebmasterNamnet ”Rodzlag”

Rodzlagen

Namnet kommer från det äldre ”Roden”, namnet på samma nämnda område ur krigsadministrativ och senare tingjuridiskt område i form av s.k. lagsaga. Roden har med kustfolket att göra, de som roddar, framför båtar med rodd. I Rodens lagsaga blir också indelningen av skeppslag, de indelas här som roddarlag eller roddzlag. Av benämningen på roddarlag med krigare/roddare kommer ordet Rodzlag. Förmodligen är ordet mycket äldre än från år 1493. Sannolikt fanns roddslag redan under vikingatiden, vilket sedan utvecklas till roslagen. Roden var alltså det äldre namnet på Roslagen, som tidvis omfattat hela kuststräckan från Länna och Frötuna socknar i söder till Hamrånge socken i norr.

På Håkanstenen vid Hovgården på Adelsö nämns bryten Tolir nedan, som Bryte i Roden. I den medeltida Östgötalagen (ÖgL D XIV) nämns också jarls bryte i Rodens bo. I skriftliga källor nämns Roslagen för första gången år 1493.

Många historiker menar att Roslagen ska ha givit namn till de eventuellt svenska folket ruserna och även Kievriket, som på ryska heter Rus', numer Rassija dvs Ryssland. Jämför med att Sverige heter Ruotsi på finska.

 

---
Hälleforsnäs Webdesign
Sidan uppdaterad senast: 2007-02-07
Webdesign: Jarmo Haapamäki, Hälleforsnäs Webdesign